Logga in
/Registrera
left right
Europeisk virtuell lärandemiljö
för glaskonst och -teknik

Tjeckien Gravyr med stenhjul

HISTORIK

By Tereza Jeřábková, translated by Karl-Oskar Karlsson

Tekniken att gravera glas är verkligen en antik teknik som uppkom ur gravering av ädelstenar.
Glasgravyr i dess nuvarande form utvecklades i Böhmen under barocken särskilt som imitationer av mycket dyr bergskristall.

I början av 1600-talet började man använda roterande hjul av metall, med beläggning med slipmaterial, för att gravera. På den tiden levde och arbetade Caspar Lehman i Prag. Han var den första hantverkaren som började slipa glas och 1609 fick han ett privilegium för det av kejsare Rudolf II.

Senare delen av 1600-talet kom att bli en succé för gravyr från Böhmen inte bara för deras otroliga skicklighet utan också för det stora variationen av former av så kallad “Böhmisk kristall” vilket hade mästerlig glans och brytning av ljus, båda så viktiga för dekorgravering. Man kan säga att Böhmiskt glas fick internationell betydelse för första gången i sekelskiftet 1700 till 1800-talet, tack vare graverat och slipat glas.

I slutet av 1700-talet och början av 1800-talet minskade det Böhmiska glaset på grund av krigen mellan Preussen och Österrike och Napoleonkrigen. Men trots det försvann inte produktionen av graverat glas det utvecklades fortfarande och främst i norra Böhmen. Den mest framträdande gravören från denna tid var Dominik Bímann från Nový Svêt i Great Mountains. Han var enastående på att gravera porträtt med djupgravering.

En annan viktig personlighet i Bohemiskt graverat glas var en arkitekt från Wien, Ludvig Lobmayr som köpte 1855 en fabrik i Kamenický Šenov och införde hög kvalitet i graverat glas. Stenhjulsgravering användes för första gången under den här tiden, vilket var mer passande för fabrikstillverkning av billigare, mindre avancerade matta graverade dekorer.

Bedrich Egerman som uppfann rött färgämne under 1830-talet och som var först med att använda dragna skär för att dekorera, var mycket viktig och ett intressant fenomen inom Tjeckiskt glas. Han påverkade glasslipning under många decennier och fortfarande används hans uttryck för att designa graverat glas.

I början av 1900-talet bidrog prof. Josef Drahonovský, prof Jaroslav Horejc Ludvika Smrcková med flera från högre konstskolor i Prag med inspiration till modernt graverat glas.