Logga in
/Registrera
left right
Europeisk virtuell lärandemiljö
för glaskonst och -teknik

Tjeckien Högemalj

HISTORIK

By Tereza Jeřábková, translated by Karl-Oskar Karlsson

Det har varit minst två orsaker till att måla glas. En har varit att göra produkter mer attraktiva den andra att dölja möjliga brister i glaset.
Glas har dekorerats med måleri sedan det antika Egypten, men inte förrän under Romarrikets tid har man använt brända emaljer.

Traditionen att måla glas i Tjeckien startades under Renässansen. Måleri med glasemaljer grundade på Venedig stil kom till Bohemia förmodligen från södra Tyskland. Det var användandet av ett brett spektrum av nationalmotiv som gav Tjeckiskt renässansglas sin särprägel.

Under barocken kom glasmåleri att nästan bli folkkonst, framförallt var pokaler och rektangulära flaskor för likör populära. Under den här tiden kunde glasmåleri inte mäta sig med mer avancerat graverat glas.

Det stora genombrottet av kvalitet och kvantitet inom målat glas kom så sent som rokoko, när produktion av imitationer av dyrare porslin dominerade. Typiska rokokomotiv är målade i huvudsak på vitt opakt opalglas.

1800-talet medförde ett mode med historisk stil. Renässansglas imiterades och även inspiration från Arabien och Persien influerade produktionen tydligt.
I slutet av 1800-talet minskade det historiska inflytandet och ersattes av Art Nouveau, vilket var en period av kreativa och tekniska experiment. Det var nu som högemalj användes för första gången, dock bara som underordnad teknik för att utföra strålande blomstermotiv gjorda med stor skicklighet och elegans.

Kort efter andra världskriget startades en period med aldrig förr skådat glasmåleri speciellt i Nový Bor området. Orsaken var en enorm efterfrågan på målat glas i förenade socialistiska länder och även i Arabiska länder. Vid sidan av kopparrubinglaserade glas fick emaljerat glas en stark ställning. Blått, grönt, rubinfärgat eller opalglas dekorerades med rikliga mönster på guldskikt, bestående av målade blommor i högemalj och girlanger av reliefemalj.

Tekniken och uttrycket i dekoren produceras än idag. Huvudsakliga marknaden för Nový Bor målare är fortfarande Ryssland och Arabiska länder. Den traditionella dekoren motsvarar dock inte aktuell smak för vardagsprodukter, vilket kan medföra totalt försvinnande av denna mycket intressanta teknik.